Ο server είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση της ιστοσελίδας και τη διαφύλαξη των δεδομένων της. Όπως κατάλαβες, στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τον ρόλο του server στην αποθήκευση των δεδομένων της ιστοσελίδας, αλλά και στην μεταφορά τους σε εμάς.
Επομένως, θα κάνουμε λόγο για τη φιλοξενία ιστοσελίδων και τους διαφορετικούς τύπους φιλοξενίας, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει.
Επιπλέον, θα περιγράψουμε τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης ιστοσελίδας, ώστε να δούμε τον σημαντικό ρόλο του server σε αυτήν.
Μέσω των άρθρων μου, αναλύω πρακτικές λύσεις για ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε με την ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό κατάστημά σας.
O ρόλος του server (διακομιστής) είναι, μεταξύ άλλων, και η αποθήκευση ιστοσελίδας. Φαντάσου, δηλαδή, τον server ως μια αποθήκη, στην οποία τοποθετούμε ο,τιδήποτε θέλουμε να διαφυλάξουμε.
Στον κόσμο του διαδικτύου, ο server είτε είναι ένας υπολογιστής, είτε ένα λογισμικό, υπεύθυνο για την αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων.
Με άλλα λόγια, συζητάμε για την φιλοξενία ιστοσελίδας (web hosting), έναν όρο που, ενδεχομένως, έχεις ακούσει. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί!
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο server αποθηκεύει και μεταφέρει δεδομένα. Η υπηρεσία που περιγράφει αυτή τη διαδικασία είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων, στην οποία οφείλουμε την ανάρτηση της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
Επομένως, όταν αγοράζουμε ένα από τα διαθέσιμα πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων, στην πραγματικότητα, «αγοράζουμε» και το μέρος εκείνο του server, το οποίο θα φιλοξενήσει την ιστοσελίδα μας και θα αποθηκεύσει όλα τα δεδομένα της.
Αν αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για το web hosting τι είναι δες το σχετικό μας άρθρο.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα πακέτα hosting ποικίλουν ως προς το κόστος. Σίγουρα μπορείς να επιλέξεις ένα πιο οικονομικό web hosting, ειδικά στο ξεκίνημά σου.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα την ποιότητα της φιλοξενίας που προσφέρει. Συνήθως, οι hosting free επιλογές δεν καλύπτουν όλες τις απαραίτητες ανάγκες της ιστοσελίδας σου.
Οπότε, οι hosting τιμές στις οποίες θα κινηθείς, ναι μεν θα πρέπει να συμβαδίζουν με το μπάτζετ σου, αλλά και να σε καλύπτουν επαρκώς.
Άμεση σχέση με τις τιμές φιλοξενίας ιστοσελίδων έχει ο τύπος φιλοξενίας που θα επιλέξεις. Κάθε τύπος φιλοξενίας ιστοσελίδων καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και η επιλογή που θα κάνεις έχει σχέση κυρίως με αυτές.
Έτσι, διακρίνουμε τρεις τύπους φιλοξενίας, που είναι οι εξής:
Η φιλοξενία website της κατηγορίας vps hosting αφορά τα άτομα που επιθυμούν να συνδυάσουν την αυτονομία τους όσον αφορά την αποθήκευση του site τους, με το μοίρασμα κοινού χώρου στον server μαζί με άλλα site.
Εδώ, η αποθήκευση των δεδομένων (storage), το εύρος ζώνης (bandwidth) και η επεξεργαστική ισχύ είναι ξεχωριστά για κάθε site, στα πλαίσια, όμως, ενός κοινού χώρου. Είναι μια καλή λύση για μεσαίου μεγέθους website, προσφέροντας αυξημένη ισχύ, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
Σε αυτόν τον τύπο web hosting, ένας server αποθηκεύει και μεταφέρει δεδομένα μόνο για το δικό σου website. Το dedicated hosting είναι η πιο ακριβή επιλογή φιλοξενίας ιστοσελίδων, αλλά η καλύτερη αν θέλεις να αποθηκεύσεις μεγάλο όγκο πληροφοριών και αν το site σου έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ο απόλυτος έλεγχος, η αυτονομία και η βελτιστοποίηση του site σύμφωνα με τις ανάγκες σου.
Εδώ έχουμε έναν κοινόχρηστο τύπο φιλοξενίας ιστοσελίδων, όπου ο χώρος στον server είναι κοινός με άλλα site. Το μοίρασμα κοινών πόρων καλύπτει τις ανάγκες μόνο μικρών ή νεοσύστατων website.
Το πλεονέκτημα του shared hosting είναι το χαμηλό κόστος φιλοξενίας, το οποίο, αν τώρα ξεκινάς, θα σε διευκολύνει. Το μειονέκτημα είναι τα κωλύματα στην λειτουργικότητα που, ενδεχομένως, προκύψουν.
Για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της δικιάς σου Ιστοσελίδας!
Όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου, ο server φροντίζει για την αποθήκευση, αλλά και για την μεταφορά δεδομένων. Άρα, είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση της ιστοσελίδας, όταν την αναζητάς στο διαδίκτυο. Ας δούμε, λοιπόν, τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης της ιστοσελίδας, αλλά και τον ρόλο του server σε αυτήν.
Πληκτρολογώντας στον περιηγητή (browser) την ηλεκτρονική διεύθυνση που θέλουμε να βρούμε, αυτόματα, ελέγχεται η μνήμη cache για πιθανό αντίγραφο της ιστοσελίδας. Σε περίπτωση εύρεσης αντιγράφου, φορτώνεται η ιστοσελίδα στην προσωρινή μνήμη και επιταχύνεται η διαδικασία αναζήτησης.
Σε περίπτωση μη εντοπισμού της ιστοσελίδας στη προσωρινή μνήμη, τότε, ο browser αναζητά τη διεύθυνση ΙΡ. Η αναζήτηση DNS (Domain Name System) εκτελεί ακριβώς αυτή την λειτουργία.
Έπειτα, ο browser στέλνει αίτημα στον διακομιστή DNS, ο οποίος «μεταφράζει» το όνομα της ιστοσελίδας σε διεύθυνση ΙΡ, η οποία αποτελεί το αναγνωριστικό της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
Σε αυτό το σημείο θα δούμε τον ρόλο του server. Ύστερα, λοιπόν, από την απόκτηση της διεύθυνσης ΙΡ, ο browser στέλνει ένα αίτημα στον server, «ζητώντας» την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Κατόπιν επεξεργασίας του αιτήματος, ο server αναζητά την ιστοσελίδα και την «αποστέλλει» στον browser.
Για τη μετάδοση πληροφοριών και αρχείων μέσω διαδικτύου είναι απαραίτητη η χρήση Πρωτοκόλλων Μεταφοράς, όπως το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HTTP), το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HTTPS) και το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων (FTP).
Μην μένεις άλλο πίσω και ξεκίνα την διαδικτυακή σου παρουσία
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση της ιστοσελίδας. Ο browser, δηλαδή, εμφανίζει την ιστοσελίδα, αφότου ερμηνεύσει τον κώδικά της σε περιεχόμενο αντιληπτό από εμάς.
Η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η HyperText Markup Language (HTML) και τα Cascading Style Sheets (CSS) χρησιμεύουν για τον σκοπό αυτό.
Η τελική εμφάνιση της ιστοσελίδας σε εμάς διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Άρα, η εκτέλεση των παραπάνω διαδικασιών είναι αστραπιαία. Ωστόσο, σε αυτό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τα εξής:
Η εμφάνιση της ιστοσελίδας σε εμάς περιγράφει το σύνολο των δεδομένων της, δηλαδή, κείμενα, εικόνες, ηχητικά αρχεία, κλπ. Αν θέλεις να μάθεις πιο αναλυτικά τι περιέχει μια ιστοσελίδα, κάνε κλικ εδώ.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, μάθαμε ότι ο server είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση της ιστοσελίδας, αλλά και για την μεταφορά των δεδομένων της.
Επιπλέον, περιγράψαμε τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδας και με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τον τύπο φιλοξενίας που θα καλύψει τις ανάγκες σου, συνυπολογίζοντας και το κόστος φιλοξενίας. Στα πλαίσια αυτά, είδαμε και τον ρόλο του server στη φιλοξενία ιστοσελίδων.
Τέλος, περιγράψαμε τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης ιστοσελίδας, στην οποία ο server διαδραματίζει και πάλι κομβικό ρόλο.
Αν είσαι σε σκέψη σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδας ή έχεις απορίες σχετικά με τη φιλοξενία ιστοσελίδων, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας, δες το σχετικό άρθρο μας: Κατασκευή ιστοσελίδας τιμές
Θα ενημερώνεσαι δωρεάν για προσφορές και τα νέα άρθρα της scprojects.gr. Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα παραληπτών όποτε θελήσεις.
Υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων και eshop που ξεχωρίζουν !
Για να παρέχουμε τις καλύτερες εμπειρίες, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευής. Η συναίνεση σε αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε δεδομένα όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συναίνεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.