Η ιστοσελίδα, λοιπόν, έχει δύο μέρη, το τεχνικό μέρος και το περιεχόμενό της. Στο τεχνικό μέρος ανήκουν τα λειτουργικά της στοιχεία, ενώ στο περιεχόμενο ο,τιδήποτε έχει σχέση με το γραπτό ή το οπτικοακουστικό υλικό της.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι περιέχει μια ιστοσελίδα, ώστε να λάβεις αυτές τις πληροφορίες υπόψη σου, εφόσον θέλεις να προχωρήσεις με την κατασκευή ιστοσελίδας.
Μέσω των άρθρων μου, αναλύω πρακτικές λύσεις για ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε με την ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό κατάστημά σας.
Προτού όμως αναλύσουμε τα παραπάνω, ας δούμε τι είναι ιστοσελίδα, δίνοντας έναν σχετικό ορισμό:
«Η ιστοσελίδα είναι ένα διαδικτυακό σημείο, στο οποίο βρίσκουμε πληροφορίες για ένα θέμα. Το θέμα και το περιεχόμενό της καθορίζει το είδος της. Επομένως, διακρίνουμε ιστοσελίδες με αθλητικό, επιστημονικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, ψυχαγωγικό, κλπ. περιεχόμενο.
Η ιστοσελίδα (web page) περιγράφει ένα σύστημα αρχείων, πόρων και συνδέσμων στον παγκόσμιο ιστό. Δηλαδή, ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να προσπελαστεί διαδικτυακά».
Στην ενότητα αυτή θα δούμε τι περιέχει μια ιστοσελίδα ως προς τα τεχνικά μέρη της. Σχετικά με τα τεχνικά μέρη της ιστοσελίδας, λοιπόν, διακρίνουμε 4 βασικές κατηγορίες, οι οποίες αφορούν την λειτουργικότητά της και την περιήγηση του/ης χρήστη/ριας σε αυτήν.
Το μενού ιστοσελίδας είναι εκείνο το σημείο του website, το οποίο περιλαμβάνει της βασικές κατηγορίες και υποκατηγορίες του. Εκεί, ο/η επισκέπτης/ρια, κλικάροντας, μπορεί να αναζητήσει αυτό που ψάχνει.
Συνήθως, τοποθετούμε το μενού ιστοσελίδας στην κορυφή ή αριστερά στο πλάι. Το μενού ιστοσελίδας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κατά την κατασκευή website.
Ένα από τα χρήσιμα εργαλεία της ιστοσελίδας είναι η μπάρα αναζήτησης. Ο/Η επισκέπτης/ρια τροφοδοτεί την μπάρα αναζήτησης με σχετικές λέξεις – κλειδιά, οι οποίες θα τον/ην βοηθήσουν να εντοπίσει στο site αυτό το οποίο ψάχνει.
Η μπάρα αναζήτησης αποτελεί ένα γρήγορο και βολικό εργαλείο, το οποίο βελτιώνει την εμπειρία χρήστη, γι’ αυτό και θα πρέπει να το λάβεις υπόψη σου στην κατασκευή site.
Ας δούμε τώρα τα υπόλοιπα μέρη που απαρτίζουν την ιστοσελίδα, τα οποία είναι συμπληρωματικά, όμως εξίσου σημαντικά.
Το λογότυπο αποτελεί την σφραγίδα της ιστοσελίδας, για αυτό και πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της κατά τη δημιουργία site. Αν και δεν αποτελεί τεχνικό κομμάτι της, είναι αναγνωριστικό της χαρακτηριστικό.
Συνήθως, τοποθετούμε το λογότυπο στην κορυφή και αριστερά της ιστοσελίδας. Μαζί με το λογότυπο μπορούμε να προσθέσουμε μια χαρακτηριστική φράση της επιχείρησης. Τέλος, το λογότυπο μπορεί να χρησιμεύσει και ως κουμπί εντολής επιστροφής στην αρχική σελίδα.
Μιλώντας για κουμπιά εντολών, θα πρέπει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη σημαντικότητά τους, διότι συμβάλλουν στην λειτουργικότητα της ιστοσελίδας, αλλά και στην αύξηση πελατών/ισσών. Επομένως, κατά την κατασκευή ιστοσελίδας θα πρέπει να προσθέτουμε οπωσδήποτε κουμπιά εντολών. Στην ουσία, αποτελούν σημεία, στα οποία κλικάροντας εκτελείται μια εντολή.
Τα εργαλεία περιήγησης επίσης βελτιώνουν την λειτουργικότητα και συμβάλλουν στην θετική εμπειρία χρήστη. Οπότε, διευκολύνουν την περιήγηση του/ης επισκέπτη/ριας της ιστοσελίδας.
Οι πρόσθετες λειτουργίες αποτελούν προαιρετικά στοιχεία κατά τη δημιουργία website. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χρήσιμες για αυτό και καλό είναι να συμβουλευτείς έναν/μια ειδικό για το αν θα πρέπει να της συμπεριλάβεις στην κατασκευή ιστοσελίδας.
Ως πρόσθετες λειτουργίες αναφέρουμε ενδεικτικά τους χάρτες που δείχνουν την τοποθεσία της επιχείρησης, τη δυνατότητα κατεβάσματος ψηφιακών αρχείων, τη μετάφραση του website σε άλλες γλώσσες, κλπ.
Τα διαφημιστικά banner αποτελούν, επίσης, προαιρετικά στοιχεία κατά την κατασκευή ιστοσελίδων. Ωστόσο, χρησιμεύουν ως έσοδο για την ιστοσελίδα σου. Οι διαφημίσεις που προβάλλεις στο site σου ενδεχομένως να καλύπτουν τα λειτουργικά της έξοδα. Τα διαφημιστικά banner δεν έχουν συγκεκριμένο σημείο τοποθέτησης, ενώ μπορεί να τα δούμε ακόμη και μέσα στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της δικιάς σου Ιστοσελίδας!
Ας περάσουμε, λοιπόν, στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ενότητα του τι πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες. Τα κείμενα, το οπτικοακουστικό υλικό, τους χρήσιμους συνδέσμους και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Τα κείμενα ιστοσελίδας είναι βασικό στοιχείο είτε μιλάμε για δημιουργία ιστοσελίδων είτε για κατασκευή e-shop. Στην ουσία κάνουμε λόγο για όλο το γραπτό περιεχόμενο του website.
Βασικό κομμάτι που θα πρέπει να προσέξεις στα κείμενά σου είναι να ενσωματώσεις την στρατηγική SEO. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά.
Κατά τη δημιουργία επαγγελματικού site, ο/η developer, ενδεχομένως, προτείνει και τη δημιουργία blog. Η κατασκευή blog ίσως φανεί χρήσιμη σε επαγγελματίες που θέλουν να αναδείξουν τις γνώσεις τους επί του τομέα τους, προσελκύοντας πελάτες/ισσες.
Μην μένεις άλλο πίσω και ξεκίνα την διαδικτυακή σου παρουσία
Στα κείμενα ιστοσελίδων φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις πληροφορίες που αφορούν την επιχείρηση. Άρα, εδώ θέλουμε σύντομα κείμενα που να απαντούν στο τι κάνει η επιχείρησή σου και στο πως μπορούν να την βρουν και να επικοινωνήσουν μαζί της.
Οι πληροφορίες προϊόντων ή και υπηρεσιών περιλαμβάνουν τα κείμενα που γράφουμε για το e-shop κατά την εισαγωγή των προϊόντων σε αυτό.
Είναι καλή ιδέα να φροντίσεις να συμπεριλάβεις στη δημιουργία ιστοσελίδας μια ενότητα με τις συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι επισκέπτες/ριες. Έτσι, θα κερδίσεις χρόνο, καθώς δεν θα απαντάς ξανά και ξανά στις ίδες ερωτήσεις. Παράλληλα, θα διευκολύνεις και τους/ις επισκέπτες/ριες σου. Δες εδώ το δικό μας παράδειγμα.
Τα τελευταία νέα περιλαμβάνουν κείμενα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην επιχείρησή σου. Δηλαδή, κάποια εκδήλωση που διοργανώνει, μια διάκριση που έλαβε, τις προσφορές του μήνα, κλπ.
Τα υποχρεωτικά κείμενα αφορούν τις νομικές πληροφορίες της επιχείρησης, τους όρους χρήσης, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τα πνευματικά δικαιώματα, κλπ., στοιχεία, δηλαδή, που θα πρέπει να συμπεριλάβεις ανεξαρτήτως της φύσης της επιχείρησης. Δες εδώ το δικό μας παράδειγμα.
Όπως έχουμε τονίσει και σε άλλα άρθρα μας, το οπτικοακουστικό υλικό αποτελεί την «καρδιά» του website, καθώς εμπλουτίζει με πληροφορίες την ιστοσελίδα, τις οποίες εύκολα καταναλώνει ο/η χρήστης/ρια.
Το οπτικοακουστικό υλικό περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά αρχεία, γραφιστικά στοιχεία, κλπ. Οπότε, προτείνουμε να ταιριάζει αρμονικά με το γενικότερο web design σου.
Οι χρήσιμοι σύνδεσμοι αφορούν την σύνδεση της ιστοσελίδας με τα social media ή και το Google business. Ακόμη, ίσως περιλαμβάνουν και πηγές εύρεση σημαντικών πληροφοριών σε κάποια εξωτερική πηγή, που έχει σχέση με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Τα στοιχεία επικοινωνίας αφορούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι χρήστες/ριες να επικοινωνήσουν με την επιχείρησή σου. Δηλαδή, το τηλέφωνο, το e-mail ή και τη φυσική διεύθυνση.
Στο άρθρο αυτό είδαμε τι πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα. Επίσης, διατυπώσαμε τι είναι η ιστοσελίδα. Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε ότι η ιστοσελίδα περιλαμβάνει το τεχνικό μέρος και το περιεχόμενό της.
Έτσι, στο τεχνικό μέρος ανήκουν τα λειτουργικά της στοιχεία, ενώ στο περιεχόμενο ο,τιδήποτε έχει σχέση με το γραπτό ή το οπτικοακουστικό υλικό της. Άρα, η επιτυχημένη κατασκευή ιστοσελίδων στοχεύει στον συνδυασμό των δύο αυτών μερών της.
Αν αναζητάς, λοιπόν, κάποιον να αναλάβει έγκυρα και υπεύθυνα τη δημιουργία ιστοσελίδας σου, μη διαστάσεις να επικοινωνήσεις και να μάθεις όλα όσα θέλεις. Σχετικά με το κόστος δημιουργίας ιστοσελίδας ρίξε μια ματιά εδώ.
Θα ενημερώνεσαι δωρεάν για προσφορές και τα νέα άρθρα της scprojects.gr. Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου. Μπορείς να διαγραφείς από την λίστα παραληπτών όποτε θελήσεις.
Υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων και eshop που ξεχωρίζουν !
Για να παρέχουμε τις καλύτερες εμπειρίες, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευής. Η συναίνεση σε αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε δεδομένα όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συναίνεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.